Megkésve bár, de törve nem kirándul az éven a család.A létszám egyel nőt, immár egy kisasszonnyal négyesben járjuk a Bükk csodáit. Ebből kifolyólag 30km-es túrák idén valószínűleg nem lesznek, viszont annál több babás programra lehet számítani. Egy kiváló honlap volt segítségünkre, hogy hogyan és merre kéne indulni egy csöppséggel kirándulni.Első választásunk a Lázbérci-víztározóra esett, melyet Dédestapolcsány felől közelítettünk meg.

100_6312.JPG

A Felszabadítók u. végén lehet ingyenesen parkolni, innen már látható a víztározó, ami mellett keskeny műút visz végig a Lipóc-völgyi pihenőn keresztül Uppony felé.Az út mentén szalonnasütő helyek,esőbeállók és erdei illemhelyek tűnnek elő kisebb-nagyobb időközönként, rendezett formában.

100_6318.JPG

A tavat körülölelő erdő zöld színe rávetődik a víztükörre, mely így egy sejtelmes békés óriás képében tetszeleg.A víztározót a Bán-patak völgyének elzárásával hoztak létre 1967 és 1970 között.A tárolható vízmennyiség a megengedett legmagasabb vízszintnél 6,2 millió m3. Átlagos vízmélysége - telt tároló esetén 7,5 méter, a legmélyebb helyen pedig 16,5 méter.

A tárolás lehetőségét biztosító völgyzárógát homogén földgát. Hosszúsága a gáttengelyben mérve 255 méter, magassága a völgyfenéken 19,3 méter, legnagyobb talpszélessége 126 méter, koronaszélessége 5 méter. A gátba beépített földmennyiség 270.000 m3.

Remek 2-3 órás program volt ez az egész családnak a kirándulás hossza kb 6 km volt amit babakocsival kényelmesen lehet teljesíteni.Következő írásos beszámoló a fennsíkról várható, amiben egy Olaszkapu-Nagymező történéseit elevenítjük fel,mottónk idén se változott, ha van egy kis szabadidőnk akkor Irány a Bükk!

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyabukk.blog.hu/api/trackback/id/tr807341776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása