Mai kirándulásunk célja maga a csoda volt, a Bükk-fennsík ékére Nagy-mezőre látogattunk el.Babakocsis kirándulással ünnepeltük, hogy 4 hónapos lett kislányunk. Utunkat a Bánkúti parkolóból kezdtük a sárga kék kerékpáros úton. Az aszfalt helyenként igencsak romos állapotban van, de egy alap babakocsival így is kényelmesen lehet kirándulni forgalomtól elzárt úton a Bükkben.

Számos kiváló lehetőség van az erdészeti utakban,a kerékpárosok már egy jó ideje felfedezték maguknak a fennsík útjait, amik úgy hálózzák be a Bükköt, mint testet az erek.Menjünk a Szinva-forrástól Bánkútig vagy akár Szilvásváradtól Jávorkútig Nagy-mezőn keresztül visz az utunk.

100_6857.JPG

800 méter feletti magasságban terül el, a hegyek övezte Bükk-fennsík központi része. Nagy-mező – a hegység többi rétjéhez hasonlóan – nem természetes eredetű, hanem emberi hatásokra alakult ki. A Bükk-fennsík egykor erdőkkel borított táj volt, ahol a XVIII. század második felében, az üveghuták és vashámorok megépülésekor, azok fűtőanyaggal való ellátása érdekében kezdték meg a fák kitermelését. A kivágott erdők helyét rétek vették át, amelyek visszanövését a rendszeres kaszálás-legeltetés akadályozta meg.

100_6853.JPG

A rétek sajátsága többek között különleges mikroklímájuknak köszönhető, amely a helyi geológiai viszonyoknak megfelelően elég hűvös, a víznyelők alján nyáron sem ritka a 0 fok körüli hőmérséklet.A  töbrökkel borított óriási rét, mely virágzása különösen nyáron színpompás, az év minden szakában csodálatos látványt nyújt.

100_6850.JPG

2012 márciusának végén felelőtlen emberek felgyújtották és a Nagy-mező nagy része leégett. Leégtek az ősborókák, íriszek, sárkányfüvek.... rendkívül sok védett növény pusztult el, károsodott. Azonban a természet örök, csodálatos képessége, hogy képes megújulni és 3 évvel később az elpusztult, súlyosan károsodott növényállomány szépen halad a teljes regenerálódás útján

100_6416.JPG

Parkolási lehetőségek és babkocsis kirándulásokhoz kiindulópontok:Bánkút Parkoló,Jávorkút Parkoló,Olasz kapu Parkoló (csak napijeggyel lehet behajtani),Lusta völgyi megálló.Ezekről a helyekről mind el lehet jutni Nagy-mezőre aszfalt úton babakocsival (az út néhol repedezett).

100_6412.JPG

Babával is ha van időnk Irány a BÜKK! 
.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyabukk.blog.hu/api/trackback/id/tr247543024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása