Wiva 2014.06.01. 13:40

Bél-kő tanösvény

Régóta terveztük, hogy ellátogatunk a csonka hegyhez.Sajnos legutóbbi látogatásunk alkalmával nem volt lehetőségünk felmenni a tanösvényen, mivel legnagyobb bánatunkra amikor megérkeztünk szakadó eső fogadott minket.Reggel bizakodva szálltunk be az autóba, hátha ma megkegyelmez nekünk az időjárás és saját szemünkkel is láthatjuk a Bél-kő méltán híres panorámáját.Tíz óra magasságában érkeztünk meg a hegy lábánál lévő ciszterci apátsághoz.100_5009.JPG

A  több mint 770 éves múlttal rendelkező templom látványa az erdő közepén lenyűgöző és megmozgatja az ember fantáziáját.Az apátság mellett egy elég nagy parkoló található, innen kezdtük meg túránkat az egykori kőbánya tetejére.

100_4836.JPG

"Az 5 km hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges."Ez az állítás fedi is a valóságot.Többségében aszfaltozott út visz fel a hegyre. Kb. 400 méterről indulunk és 815 méterre érkezünk.Csodaszép virágok integettek felénk az út széléről, amíg elértünk az első látnivalóig a palabányánál lévő "kőfolyáshoz".

100_4868.JPG

Innen a következő megálló a Szász-bérc vulkanikus eredetű orma, ahol érdekes párnaláva formákat és szép sziklarózsa foltokat találtunk.Itt pihentünk egy negyedórát és rácsodálkoztunk az alattunk elterülő zöld tengerre.

100_4893.JPG

"A Bélkő oldalában 1963-ig folyt két mészkőbánya tölcséres művelése, ekkorra azonban a bányafal veszélyessé vált, ezért a termelést a hegygerinc tetején folytatták. A felső kőbánya 2002-ig, a bélapátfalvai cementgyár bezárásáig üzemelt."

100_4916.JPG

"Ezalatt gyakorlatilag legyalulták a Bélkő tetejét, számítások szerint ma 7 millió köbméter hiányzik a hegyből.A hegy 550 méter feletti „sapkáját” 2008. február 15-én védetté nyilvánították."

A hegy tetején lévő kilátóhoz érve olyan élményben volt részünk, amihez egy jó félóra kellett hogy felfogjuk hol is vagyunk és mit is látunk.

100_4919.JPG

Csodálatos élmény volt végig menni ezen az úton, reményeink szerint a következő kirándulásunk a bükki őserdőbe vezet.Tarts velünk akkor is a hegyre, mert mi ha mehetünk akkor Irány a Bükk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyabukk.blog.hu/api/trackback/id/tr776240886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása