Sajnos az ősz beköszöntével se az időjárás, se a munkám nem engedi, hogy annyi időt töltsek fent a Hegyen amennyit szeretnék ezért írásos beszámoló kirándulásról egyhamar nem lesz az oldalon,viszont egy pár érdekes adattal szeretnék kedvet csinálni minden kedves látogatónak, akinek van lehetősége, hogy felkeresse ezeket a csodákat, amik itt vannak körülöttünk.

Gondoltad volna,hogy Magyarország 100 legmagasabb hegycsúcsa közül 59 a Bükkben található?Az is egy számomra új tény volt az évben, hogy már nem Istállós-kő (959m) a Bükki csúcsok csúcsa hanem a Kettős-bérc déli oldala (960,7m). Az én kedvenceim mégsem ezek, hanem a Bálvány (956m) és Tar-kő (950m). Ha gyönyörködni szeretnénk a zöld tengerben és nem sok időnk van akkor az előbbit, ha egy kiadós sétára is van lehetőségünk akkor az utóbbit választjuk.

100_3562.JPG                                                 -Bálvány (Petőfi kilátó)-

Egy ilyen szép nagy hegységnek sok érdekes tulajdonsága van.Az például figyelemre méltó,hogy az ország  egyik legcsapadékosabb területe, amelyre évi átlag 700-800 mm csapadék hullik.Itt dőlt meg Jávorkúton a Magyarországon valaha mért legnagyobb csapadék rekordja 2010-ben, ahol 1550 mm-t regisztráltak.Ennek a sok víznek valahová el is kellett folynia akkor és itt jönnek a képe a bükki töbrök, víznyelők, zsombolyok és barlangok, amikből jelenleg 1115 ismert.2010 Júniusában az esőzéseknek köszönhetően az István-lápai barlang vízszintje 45 métert emelkedett és a hegyről lezúduló víz sok helyen árvizeket és hatalmas pusztítást eredményezett.

De hogy pozitív dolgok is legyenek a barlangokkal kapcsolatban 2014-től az ország legmélyebb helye a Bányász barlang, aminek mélysége a márciusi állapot szerint 275 méter. Jelenleg hazánkban itt van a legnagyobb esély arra, hogy átlépjék a ma még álomhatárnak tekinthető 300 méteres barlang mélységet.Ezzel az eredménnyel épp a videóban szereplő István-lápai barlangot taszította le a képzeletbeli trónról, aminek 253 méteres mélysége és 6 kilométeres ! összhosszusága semmikép sem nevezhető csekélynek magyar viszonylatban.

100_3817.JPG                                                  -Udvarkő-barlang-

Szintén említésre méltó még a Dante-pokla barlang, vagy más néven Udvarkő-barlang.A hajdani barlangcsarnok beszakadásával keletkezett monumentális, függőleges falú sziklaudvar 20 méter mély, és 20-30 méter átmérőjű katlant képez.Érdekes jelenség nyáron, hogy a “nyitott barlang” mélyén akár 10-15 fokkal is hűvösebb lehet.Az országban több hasonló karsztjelenséget nem ismerünk.Ugye azon már meg sem lepődünk ha hazánk legmagasabban levő barlangja is a bükkben található,a 932 m tszf magasságban fekvő Kőrös-barlang.Ez a
 barlang az országban egyedülálló földrajzi helyen található, melynek neve Bükk-fennsík vagy más néven Magas-Bükk,ennek a területnek a hossza 18-20 km, szélessége 5-7 km tszf 700-900 méter magasan terül el.

100_5237.JPG                                                 -Tar-kő-

Júniusban a sok réttel,mezővel tarkított fennsíkon egy séta tényleg olyan, mintha a fellegekben járnánk,Számtalan hegyi virág,köztük olyanok is,amik csak ezen a kis területen fellelhetőek,kristály tiszta levegő,egy 200 éves őserdő és egy levágott tetejű hegy.Számtalan látnivaló,számtalan csoda,és hogy ezt lássuk nem kell messzire menni csak egy kis akarat, természetszeretet és szabadidő kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyabukk.blog.hu/api/trackback/id/tr826751285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása